Texelsvilt

Texelsvilt maakt vilt waarbij gebruik wordt gemaakt van wol van schapen die op Texel leven. Vooral de wol van de Witte-, Bonte- en Blauwe Texelaar, Dassekop en Zwartbles wordt gebruikt. Deze wol is niet geschikt om mee te vilten, maar gecombineerd met andere wolsoorten zijn er mooie mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor het vachtvilten, woondekens en kussens.
Hier worden ook workshops in gegeven.

Texelsvilt betrekt de wol van Texelse schapenboeren en -scheerders.
Het vilt wordt gemaakt door vrijwel onbehandelde wol (de afgeschoren vacht wordt gekaard en soms van tevoren gewassen) te wrijven met water en olijfzeep. Soms blijven er nog sporen van de Texelse flora in de vacht achter.
De wolvacht kan ook zo worden gevilt dat het een huid met vacht lijkt, diervriendelijk en duurzaam omdat je niet te maken hebt met vervuilende, chemische processen zoals bij het looien van een huid. Een gevilte vacht is wasbaar in de machine op een wolwasprogramma.

Interieur vilt

Wij maken dekens, vachten, wandkleden, kussens, sjabrakken (= dekje voor onder paardenzadel), hangmatten en meer. Vraag naar de mogelijkheden.

Vachten en dekens

Van een afgeschoren schapenvacht wordt een gevilt kleed gemaakt dat lijkt op een gelooide huid met vacht.
Met zeep en water wordt een wollen laag op de afgeschoren vacht gevilt, waardoor er een soort 'vegetarische' huid ontstaat.
Het is een dier- & milieuvriendelijk duurzaam product, mooi en heerlijk warm. Er is een keuzemogelijkheid uit verschillende unieke vachten, allen van Texelse bodem.
De prijzen van de kleden en de vachten zijn afhankelijk van de m² en van de soort vacht.

Content © 2018 Texelsvilt. All rights Reserved ◊◊◊ Made with by Heleen Vink